Monday 22 October 2012

Explosion of colors / Explozie de culori

Insfarsit, am terminat quiltul!
Parca au explodat o mie de cutii cu vopsea!


Fiind facut cu materialele pe care le aveam deja, alegerea lor a fost limitata de continutul dulapului. Cand le-am asezat unele langa altele, mi s-a parut acceptabil. Mi-am facut schita si calculele pentru dimensiuni si mi-am zis ca dupa ce incep sa lucrez o sa-mi fac o idee mai concreta despre cum va arata quiltul la final. Daca nu o sa-mi placa ceva, voi schimba pe parcurs.

De fapt, ideea de la care am plecat a fost sa lucrez un quilt ca sa incerc o alta varianta a metodei QAYG. Prima varianta am incercat-o vara asta, pentru doua quilturi pe care trebuia sa le fac repede. Asta si asta.
Acum am vrut sa vad cum este si cealalta varianta, utila mai ales pentru cele de dimensiuni mari.
O observatie trebuie facuta: QAYG este folosita in cazul quilturilor moderne.
Varianta incercata la cele doua paturici am gasit-o pe Youtube, dar nu-i mai gasesc linkul (daca insistati, mai caut), cea de acum este descrisa pe http://www.thequiltingedge.com si http://fibermania.blogspot.ro.

Am plecat de la un pattern traditional, cu intentia de a evada in toate etapele lucrului, spre un quilt modern.
Si cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, sigur ca lucrurile au decurs in asa fel incat quiltul e mai frumos pe dos decat pe fata! Oricum, insa, privind la oricare din cele doua, tot simti ca-ti explodeaza ochii! Ce armonia culorilor, ce teoria nonculorilor.....Aici la mine e Foc de Artificii, nene!!!
Una peste alta, QAYG imi place. Merge repede si bine.
Am vrut sa obtin un patrat cu latura de 220 cm, dar n-am reusit. Nu am trecut de 210 cm. Neputand sa lucrez decat printre picaturi, evident, ca am facut greseli: ba de calcul, ba de layout....Dar in final, de la quiltul asta m-am ales cu mai multe invataminte, decat credeam.
Asa ca, iata-l! Puneti-va ochelarii de soare si priviti:

 Fata quiltului
In partea dreapta a pozei este dulapul cu usi din oglida al lui V. Nu este o prelucrare nereusita a fotografiei. Nu-i asa ca nu va dadeati seama ce-i cu linia aia de discontinuitate? :)

Dosul quiltului.
Zici ca-i pat de mijloc!
Asa pacaleste o "imagine in oglinda",nu? 
Banda rosu-negru-alb, din prim-plan, nu face parte din quilt. E cearceaful de pe pat.

Un detaliu de pe dos.

Va innoi un pat din casuta de la tara, acolo unde putinele mele flori de anul asta nu se sfiesc sa-si strige culorile, chiar si la jumatatea lui octombrie.

 Ce-ati zis? Ca mai vreti putin rosu?
:))

O saptamana frumoasa si colorata, sa aveti!
Have a beautiful and colorful week!



8 comments:

  1. felicitari Mihaela! o reusita explozie de culori, care o sa lumineze camera in zilele mohorate de toamna si iarna. Si poti sa folosesti ambele fete, ca arata fain amandoua. Parca ai cules culoarea din floarea aceea. Toate cele bune!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Dana!
      Cand am ales culorile, sursa de inspiratie se afla in buchetul de pe pervazul geamului.Dar nu sunt de vina florile de cum le-am intovarasit eu in cana!

      Delete
  2. Rosul cu verde, combinatia mea preferata, niciodata nu ma satur de ea. Sunt incantata cum ti-a iesit quiltul si imi dau seama cat ai muncit la el. Vazand modul in care l-ai quiltuit realizez cat de tenace esti. Felicitari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc!
      Quiltuitul asta drept, des si circular e o alegere buna pentru perioadele cand ai ceva care te framanta, dar vrei sa nu-ti lasi energia si timpul sa se iroseasca doar pe ganduri gen "sa fac asa?... sau mai bine asa?....cum o fi sa....sau sa....". In timp ce-ti rumegi gandurile, teeee toooot invartesti sub acul masinii, jumatate gandind la ale tale, jumatate atenta la ce faci, ca nu trebuie decat sa ai drept reper (si inca si ala,aproximativ)latimea piciorusului...
      Na, ca am facut o alta postare inloc de raspuns!

      Delete
  3. Mihaela, e minunat.Imi place si efectul dat de oglinzi! Multumesc pt inspiratie. Admir asa mult quiltuitul drept, dar n-am rabdare sa invart un quilt mare sub ac. Dar daca e vorba de doar un bloc,atunci e altceva. Am sa tin minte acest post, sa revin cand voi vrea sa invat QAYG.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai Geta, eu am o problema peste care nu pot sa trec:niciodata nu pot sa intind neted cele trei componente ale quiltului, si pace! De-aia mi s-a parut ca metoda asta e mai aproape de aptitudinile mele, pentru ca dimensiunea imi asigura control mai mult la cusut.
      Ea e folosita in quiltingul modern, care ma atrage foarte mult, dar am vrut sa incerc marea cu degetul, adica sa vad daca si in ce masura, pot sa baleiez intre traditional si modern.
      Ma bucur ca ti-am trezit interesul!

      Delete
    2. Mihaela, nu poti sa tii straturile netede din cauza vatelinei din poliester, pe care materialul aluneca. Vatelina din bumbac e raspunsul! Din pacate pt noi !

      Delete
  4. Explozia ta de culori este pe gustul meu!!!

    ReplyDelete