Sunday 17 February 2013

Making my own fabric / Mi-am facut propriul material


Imi trebuiau niste tesaturi mai deosebite, mai sobre, dar oarecum elegante, de preferinta pe negru sau oricum, pe culori inchise.
Aveam niste resturi de tafta incretita, neagra, dar era uni. Ca sa pierd timp cu iesitul la cumparaturi, era exclus. Nu-mi trebuiau decat peticute de circa 8"/8". Asa ca m-am lasat iar "invatata de nevoie" si mi-am facut propriul material.
Sincera sa fiu, n-am planuit nimic, inainte. Am mers tot pe principiul: "facând si vazând - vazând si facând".

Pentru ca trebuia sa iasa grosut, am asezat peste o bucata de panza, o bucata de vatelina, iar deasupra ei, o bucata de tafta.

1. Am facut un desen simplu.

2. Am decupat cele 4 componente, adica petalele si codita, fiecare devenind astfel, un sablon.

3. Am asezat fiecare sablon pe dosul materialului ales pentru floare. In cazul meu, un saten gri-albastrui. Am conturat cu un creion alb, cate 2 bucati din fiecare, pentru ca aveam de facut doua flori.

4.  Am compus cele doua flori pe bucata de tafta, in pozitia definitiva, apoi, incepand cu cele de dedesubt, am aplicat lipici solid (pentru tesaturi) pe fiecare piesa si am asezat-o la locul ei, presand-o, usor cu mana. Taftaua fiind usor alunecoasa si denivelata din cauza incretiturilor, am asezat o mica greutate care sa tina in loc ansamblul nelipit.


5. Am asezat o bucata de tul peste tot.


6. Am pus piciorusul free-motion la masina de cusut si am inceput sa trasez niste cusaturi simple, care sa tina in loc toate stratele de material, sa fixeze bine si florile, dar sa nu se vada, doar sa imbogateasca textura.


7. Am taiat surplusul de pe margini si, gata!


S-a asezat in locul caruia ii era menit!

 

Sa aveti o saptamana frumoasa!

Have a beautiful week!




 

4 comments:

  1. Multumesc pentru tutorial. Imi place forma florilor si ideea cu tulul, cat despre quiltuit, ai devenit experta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, hei, razi de mine! Pâna la experta e cale lunga....

      Delete
  2. Nevoia te-a invatat bine si frumos!Cred ca in realitate este mai frumos pentru ca taftaua are o stralucire aparte si nu a iesit in poza!Ce lipici ai folosit?S-a uscat repede?

    ReplyDelete
  3. Ela, taftaua asta este semi-mata. Mie imi place ca e incretita, desi, dupa lipit si calcat se mai intind incretiturile. Lipiciul este UHU si se usuca repede. Totusi, nu e bine sa te bazezi pe el, daca nu cosi materialele.

    ReplyDelete