Fiul meu are un GPS fara husa, pe care il foloseste din cand in cand, atunci cand pleaca din oras. Ca sa nu se zgarie si sa nu se prafuiasca, m-a rugat sa-i fac o husa, ceva...in care sa-l puna. Cand aveam timp, nu aveam chef, cand aveam chef, nu aveam timp....Norocul lui a fost ca intr-o zi, am vrut sa fac o pauza activa si sa ma joc putin "quilting-as-you-go", asa ca, cele doua (timpul si cheful) s-au intalnit miraculos si in cateva ore, portofelasul (ca nu are forma de husa) a fost gata.
1. Am masurat GPS-ul si am taiat pentru fiecare din cele doua fete, cate un dreptunghi din materialul ce va fi in interiorul lui si un dreptunghi din vatelina. Panza a fost taiata cu o rezerva de circa 0.75"(2 cm) fata de dimensiunea finala, iar vatelina, la dimensiunea finala, ca sa nu ingroase prea mult portiunea care va fi cusuta la masina, mai tarziu, la asamblare. Panzei i-am lasat o rezerva mai mare decat aveam nevoie, pentru ca in general, matlasarea reduce dimensiunile initiale.
Am fixat vatelina pe panza (rosie la mine) cu adeziv temporar.
2. Am inceput sa asez peticutele de materiale pentru patchwork, unul cate unul, "pe vazute", adica fara sa urmez un model geometric strict.
Primul peticut a fost fixat de vatelina direct prin quiltuire.
Dupa cum vedeti, n-a fost nevoie sa schimb piciorusul masinii de cusut, pentru ca vatelina nu a fost pufoasa.
3. Fiecare peticut (sau grup de peticute asamblate separat) a fost asezat fata la fata, margine la margine, peste ansamblul fixat deja pe vatelina si a fost tighelit cu rezerva de 0.25" (0.6 cm) prin toate cele trei strate. Apoi, am intins bine pe vatelina, bucata nou cusuta, presand cu degetul rezerva (nu a fost nevoie sa calc rezervele, dar am avut grija sa netezesc bine cu unghia, fara sa deformez tesatura) si am quiltuit-o.
Am cautat sa am petice mai mari decat era nevoie, chiar daca depaseau cu mult dimensiunile dreptunghiului meu de baza, pentru ca oricum, la sfarsit urma sa tai ansamblul exact la dimensiunea necesara. Mai bine sa fie decat sa nu ajunga, asa-i?
4. Am terminat o fata a portofelului, apoi am procedat la fel si cu cea de a doua.
5. Dupa ce am terminat patchwork-ul, intors cu fata in jos, ca sa vad dreptunghiul de la baza (la mine, panza rosie), am taiat totul la dimensiunea care includea rezervele dorite in mod normal pentru asamblarea portofelului. Pentru latura pe care urma sa cos fermoarul am lasat o rezerva de 0.5" (circa 1 cm), iar pentru celelalte trei laturi, am prevazut 0.25"(0.6 cm).
6. Am pregatit fermoarul si am taiat colturile care vor da largimea fundului portofelului. Dupa ce le-am taiat (cate un patratel de 1"/2.5 cm) mi-am data seama ca nu era cazul, pentru ca forma GPS-ului nu necesita largime...
7. Am scurtat fermoarul si l-am cusut.
8. Avand grija sa am fermoarul deschis, am cusut una de cealalta, pe dos, cele doua fete ale portofelului, apoi, am inchis si cele doua colturi ai am surfilat totul, pentru ca nu am avut de gand sa adaug captuseala.
9. Am intors totul pe fata (de-aia nu trebuie sa uitati fermoarul inchis!).
10. Si am facut proba:
Oricum, beneficiarul a fost foarte incantat si de cum arata si de cat de bine ii protejeaza jucaria (vatelina dand exact grosimea, fermitatea, dar si moliciunea necesara).
Cu prima ocazie, o sa-i fac o alta protectie pentru aparat, care sa arate chiar a husa!
Spor la lucru si
O zi frumoasa!