Monday 1 October 2012

Miroase a toamna / Smells like autumn

Weekendul asta am "sarbatorit" cum se cuvine sfarsitul lui septembrie.
Era chiar pacat sa stam intre patru pereti.
Si cum treburi grabnice ne-au chemat la tara, ne-am conformat.
Vremea a fost asa de frumoasa, incat doar diminetile si serile ne-au amintit ca suntem putin dupa echinoctiul de toamna.
Desi fierbinteala zilelor din vara asta i-a facut sa-si scuture o buna parte din fructe, toate generatiile de meri, peri si pruni din gradina mea au reusit sa mai pastreze ceva si pentru noi. Si asta cu mare greutate, caci fructele ramase au fost, in mare parte, sfredelite de insectele pe care tratamentele nu au reusit sa le tina departe.


Aici, deschid o paranteza ceva mai mare:
De cand cu asa-zisa grija pentru sanatatea noastra, din categoria tratamentelor fitosanitare au fost retrase de pe piata multe substante "nocive" dar nu au fost inlocuite cu altele mai putin nocive si macar la fel de eficiente ca cele vechi.
Pur si simplu mai exista doar doua-trei din fiecare categorie, insecticide/fungicide, care nu acopera toti daunatorii si care oricum sunt prea putine, avand in vedere ca trebuie alternate pentru ca daunatorii sa nu se adapteze la ele.
Dupa cum arata recolta de anul asta, indiferent cine, ce mi-ar spune, mica mea experienta de pomicultor amator imi arata ca deja insectele s-au si adaptat la zemurile pe care le dam pe post de tratamente fitosanitare(pai daca in fiecare sezon le alternez tot pe-alea, unde-i alternanta???....), asa ca degeaba cheltuiala, munca si sperante...
Ca si in alte domenii si in asta e vraiste! Gama substantelor nu e adaptata speciilor/soiurilor de insecte/ciuperci de la noi. Si in cazul asta importam cu mult spor doar ceea ce dicteaza interesele strict financiare ale unora sau altora si nu, situatia concreta, fitosanitara! La noi, evident, nu se mai produce nimic nici in acest domeniu....Importam.
La randul ei, literatura de specialitate, chiar si cea pentru gradinarii amatori, nu actualizeaza tabelele de compatibilitati cu noile substante, asa ca iti trebuie multa perseverenta si timp ca sa faci incercarile pe plantele tale...Sau noroc, sa dai peste oameni pasionati si generosi care impartasesc din experienta in propriile gradini. Am un raft separat in linkoteca din dreapta paginii, unde ii puteti gasi.
Sa nu ma intelegeti gresit: nu fac apologia pesticidelor, in general ma feresc si caut sa ii feresc si pe ai mei, de chimicale, de oriunde ar proveni ele. Sunt foarte atenta cu dozarea substantelor cu care imi tratez pomii, respect toate regulile legate de administrarea lor....nu glumesc cu ele, asa cum nu glumesc cu medicamentele pe care le iau eu. Dar nici nu pot sa fac pomicultura "bio" atata timp cat asta ar insemna, ca la incarcatura de daunatori existenta concret, in zona in care e mica mea gradina, sa-mi las pomii sa moara sub ochii mei! Pentru ca, da! Exista daunatori numiti "de carantina" care exact la asta conduc si care nu pot fi indepartati cu produse facute artizanal, din plante. Pe care oricum, nu le gasesc pe pajistea sau in padurea din spatele casei....
Si aici, ca in oricare alt domeniu, tot vechiul principiu al "masurii in toate" trebuie aplicat,  insa neaparat, cu un pic de dragoste pentru pamanul nostru!
Am incheiat paranteza.

Buuuun!
Si acum, sa revenim:

Sub cerul asta frumos pe care norii doar s-au jucat impinsi usor de un vinticel cam cu gandurile aiurea....
 

...bunii mei vecini ne-au cules merele...

 ...iar noi am cules cei doi pruni...

...din care au iesit 14 borcane mari de gem...
 (da, stiu, in poza e mai roscat decat in realitate...)

...am cules strugurii...
 ...pe care i-am asezat pe calea atat de imprevizibila pentru noi :D, a vinului...

...unii dintre noi s-au infruptat din delicatese...


...altii si-au facut rezerve de vitamine pentru la iarna...


...sau au inceput sa caute retete de gem de gutui...


 

 ...si atunci cand oboseala incepea sa ne traga incetisoor, de maneca, ca sa nu pierdem timpul ca unii...

...am dat fuga la potirul cu licoare magica, pe care am sorbit-o pe-ndelete, stand la masa mea ciocolatie cu fluturi si flori...

Sa aveti si voi, doar zile frumoase!
Have only beautiful days!


2 comments:

  1. Arata atat de frumos, miroase atat de bine, sunt toate atat de dulci...cafeaua e asa aromata, e asa de placut, e liniste, e pace, iar tu, chiar obosita, esti asa relaxata, ce zile minunate ai petrecut departe de oras. Cat despre recolta, ce sa zic, poate veni iarna!

    ReplyDelete
  2. Smochina mi-a facut cu ochiul dar si restul fructelor voastre!Culese si mncate acolo,pe loc,fructele au un gust deosebit!

    ReplyDelete